Przepisy na przetwory
Jesień, zima to okres w którym warto mieć w spiżarni przetwory wspomagające odporność. Przepisy na przetwory z jesiennych owoców pokażę Wam w dzisiejszym wpisie.
Borówki do mięsa
Owoce borówki są źródłem polifenoli (działanie przeciwzapalne), zawierają również witaminy C, A, E oraz z grupy B, wpływają korzystnie na układ krążenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
SKŁADNIKI:
- 1 kg borówek,
- 75 dag gruszek,
- 30 dag cukru,
- 1/8l wody
Owoce umyć, przebrać, gruszki pokroić w kostkę. Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop włożyć gruszki i chwilę pogotować. Dodać borówki i na wolnym ogniu gotować 30 minut.
Dynia w occie
Składniki
- 1 kg dyni (dojrzałej),
- 25 dag cukru,
- 3/4 szklanki wody
- 1 i 1/4 octu (10%),
- sól, goździki, cynamon
Dynię umyć, obrać, wyjąć pestki. Pokroić w kostkę 2-3cm. Ugotować w osolonej wodzie. Cukier zalać wrzącą wodą. Po rozpuszczeniu wlać ocet, dodać goździki i cynamon. Syrop zagotować. Do wrzącego syropu dodać dynię i raz zagotować. Zostawić do następnego dnia. Syrop zlać, zagotować i wrzącym zalać dynię. Na trzeci dzień zagotować dynię w syropie do miękkości. Zimną włożyć do słoików. Zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Po pierwszym zagotowaniu można dynię włożyć do słoików. Wtedy trzeba ją pasteryzować przez 30 minut
Sok z rokitnika
Rokitnik zawiera 3x więcej witaminy C niż czarna porzeczka Cenne źródło karotenów i karotenoidów. Zawiera także witaminy K, z grupy B oraz wiele minerałów (magnez, wapń, żelazo, potas). Zbierać po przymrozkach.
Składniki
- 1 kg owoców rokitnika
- 1kg cukru
Owoce zasypuje cukrem, dodaje szklankę wody i gotuje na bardzo małym ogniu przez 30minut. Sok przecedzam i przelewam do butelek. Pasteryzuje.
KONFITURA Z JARZĘBINY I JABŁEK
JARZĘBINA to bogactwo witaminy C oraz karotenu. Źródło witamin A, E, K, z grupy B oraz PP. Jarzębinę zbierać po lekkich przymrozkach, jest smaczniejsza. Ważne: nie wolno spożywać na surowo! Trzeba ją wcześniej zamrozić.
Składniki:
- 1 kg mrożonych owoców jarzębiny
- 2 szklanki cukru
- 4 jabłkami
Owoce jarzębiny wraz z ¾ szklanki wody gotować na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodać cukier i jabłka pokrojone w kostkę. Gotować aż zgęstnieje. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10min.
Pigwa w syropie miodowym
Przygotowanie
Przygotowanie jest bardzo proste. Owoce pigwy ścieram na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane owoce ważę. Dodaje miód o tej samej wadze. Dokładnie mieszam. Przekładam do wyparzonych słoików. Gotowe. Syrop pigwowo-miodowy bardzo dobrze się przechowuje. Wykorzystuje go jako dodatek do herbaty. Stosuje na suchy kaszel, przeziębienie, grypę.
Pigwa pospolita – roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Owoce jadalne po ugotowaniu, silnie aromatyczne, wykorzystywane do dżemów i galaretek oraz dodatek do przetworów z jabłek i gruszek. Pigwa jest prawdziwą bombą witaminową, zawiera witaminy C, A, z grupy B oraz wiele mikroelementów, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, cynk. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy, wspomaga trawienie.
Przepisy na przetwory
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
5 przepisów na przetwory
Zapraszam do obejrzenia przepisów z grzybami
0 comments