Żeberka ekstra mięsne
Prawdziwa męska wyżera, czyli żeberka ekstra mięsne z cebulką duszone w sosie własnym. Wybór porcji mięsa jest kluczowy do przygotowania tego dania. Znajdź w sklepie żeberka ekstra-mięsne w jednym kawałku (0,6-0,7kg) o grubość ok. 4-5cm. Teraz możemy szykować żeberka do których ugotujemy kalafior.
W tym wpisie pokażę Ci trzy sposoby przygotowania żeberek:
- żeberka ekstra mięsne z cebulą,
- żeberka ekstra mięsne z warzywami,
- żeberka pieczone.
Zacznę od przepisu na najprostszy sposób na przygotowanie żeberek ekstra mięsnych.
Żeberka ekstra mięsne z cebulą
Składniki
- 600gram żeberek ekstra-mięsnych (1sztuka),
- 2 czerwone cebule,
- pieprz mielony oraz ziarnisty,
- papryka słodka, majeranek, chili,
- cynamon mielony, ziele angielskie, sól,
- sól, olej, woda.
Przygotowanie – żeberka ekstra mięsne
Przygotowanie żeberek zaczynamy od przepłukania ich pod bieżącą wodą. Przecieramy papierowym ręcznikiem, ale bez przesady. Czas na przyprawy: najpierw sporą ilość pieprzu oraz papryki słodkiej. Ważne by przyprawy znalazły się równomiernie z każdej strony Twojego kawałka żebra :). Teraz od strony kości dajemy majeranek oraz szczyptę cynamonu oraz chili w zależności jak nasze mięsko ma być ostre. Ok, gotowe.
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny lub smalec do wysokiej temperatury. Na drugim palniku w garnku wstawiamy szklankę wody z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz solą. Smażymy żeberka: góra i dół, następnie boki. Tutaj przydadzą się dwie drewniane łyżki by móc ustawić nasze żebro w pionie. Gdy ekstra-mięsne żeberka „przypalą się” z każdej strony przekładamy do gara z wcześniej przygotowaną wodą, który powinna się gotować. Przykrywamy i wracamy na patelnie.
Cebulę czerwoną kroimy w piórka i wrzucamy na tłuszcz z przyprawami pozostałymi ze smażenia żeberek. Na cebulkę sypiemy szczyptę majeranku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do żeberek.
Przez dwie godziny na wolnym ogniu dusimy żeberko, w tym czasie możemy wyjść z kuchni.
Po dwóch godzinach wstawiamy wodę z solą. W niej ugotujemy kalafior.
Gdy będzie miękki serwujemy go z żeberkami.
Życzę smacznego!
Żeberka ekstra mięsne z warzywami
Przepis na żeberka jest bardzo podobny. Żeberka zamarynować. Tak jak w poprzednim przepisie. Z tymże wystarczy tylko pieprz i sól. Podsmażyć z każdej strony.
W garnku wstawić lekko osoloną wodę oraz dodać warzywa:
- cebulę pokrojoną w talarki
- papryki w paski
- ewentualnie marchew i pietruszkę (może być bez)
Żeberka dusić pod przykryciem do miękkości ok. 1-2h w zależności od mięsa.
Żeberka pieczone
W tym przepisie razem z żeberkami, tym razem opcja “paski” piekłem łopatkę wieprzową. Wracając do żeberek, to najpierw dzielę je na kawałki: ok. 2-3 kości na sztukę. Przyprawiam w:
- Papryce słodkiej mielonej
- Kminku
- oraz pieprzu i soli.
Żeberka obsmażam na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego, w którym na spodzie układam:
- marchew plastry
- cebulę talarki
- czosnek w ząbkach
Tak przygotowane żeberka piekę w 200 stopniach przez 1 godzinę
Życzę smacznego!
Pozdrawiam
KrychuGotuje.
Zobacz przepis na: Karkówkę z rękawa
Więcej przepisów kulinarnych na moim kanale na youtube: KrychuGotuje. Zapraszam Cię również do odwiedzenia mojej strony: KrychuGotuje gdzie znajdziesz wiele ciekawych informacji związanych z tematem gotowania, a także przepisy kulinarne.
Jeśli lubisz polską kuchnię zobacz to:
Kapusta czerwona zasmażana ↗
Danie obiadowe z czerwonej kapusty idealne do kopytek.
Kluski śląskie ↗
Kolejne kluski ziemniaczane, tym raze prosto ze śląska.
Zrazy wołowe ↗
Kopytka, zrazy wołowe i sos grzybowy, czy można sobie wyobrazić lepszy obiad?
Servings
minutes
Preparing Time
minutes
Cooking Time
minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
600gram of extra-meat ribs (1piece),
2 red onions,
ground and granular pepper,
sweet pepper, marjoram, chili,
ground cinnamon, allspice, salt,
salt, oil, water.
DIRECTION
- preparation of pork ribs
We start preparing the ribs by rinsing them under running water. We wipe with a paper towel, but without exaggeration. Time for spices: first a large amount of pepper and sweet pepper. It is important that the spices are evenly placed on each side of your piece of rib :). Now from the bone side we give marjoram and a pinch of cinnamon and chili depending on how our meat is to be spicy.
- Frying and stewing of extra meat ribs
In a pan we heat the vegetable oil or lard to a high temperature. On the second burner in the pot put a glass of water with allspice, pepper and salt. We fry the ribs: up and down, then the sides. Here two wooden spoons will be useful to be able to set our rib vertically. When the extra-meat ribs “burn” on each side, translate into a pot with previously prepared water, which should boil. We cover and return to the pans.
- Ribs stewing
Cut the red onion into feathers and throw it on fat with spices left over from frying the ribs. On the onion we sprinkle a pinch of marjoram. When the onion has become vitrified, add to the ribs.
For two hours on a slow fire we stew the rib, during this time we can leave the kitchen. After two hours we put water with salt. In it we will cook cauliflower. When it is soft, we serve it with ribs. I wish you tasty!
1 comments