Tradycyjny przepis na przygotowanie klusek śląskich. Dodatek do potraw mięsny z różnego rodzaju sosami (np. pieczeni wieprzowej duszonej z cebulą), kluski śląskie również pasują do smażonej ryby. Ileż można jeść ryż, kaszę lub gotowane ziemniaki.

Czas więc na inny sposób przygotowania dodatku do obiadu. Smak jakże charakterystyczny, aż trudno uwierzyć, że powstał z ziemniaków. Do tego wygląd na talerzu wspaniały. Te cechy tak wpływają na zmysły, że nie można się nimi najeść. Dlatego ten przepis zawsze będzie w czołówce moich ulubionych potraw. Każdego z Was moi drodzy zachęcam do wypróbowania tego przepisu we własnej kuchni.

Składniki na kluski śląskie

  • ugotowane ziemniaki 
  • mąka ziemniaczana
  • sól, pieprz, masło, mleko, woda
Składniki do klusek śląskich
Składniki do klusek śląskich

Przygotowanie klusek śląskich

By przygotować kluski śląskie w pierwszej kolejności ugotuj ziemniaki, ewentualnie wykorzystaj te które zostały z poprzedniego obiadu. Ten drugi sposób prawdopodobnie spowodował, że taki przepis powstał :). Specjalnie w składnikach nie podałem wagowej liczby ziemniaków jak potrzebna jest do przygotowania tego dodatku do dania obiadowego. Dlaczego? Ugotowane ziemniaki ugnieć na jednolitą masę, dodaj kawałek masła oraz łyżkę mleka. Tak przygotowaną masę podziela na cztery równe części. Wyciągnij jedną część. W powstałą lukę wsyp mąkę ziemniaczaną i z powrotem dodaj wyjętą część. Całość osól i popieprz do smaku według uznania.

Formowanie klusek śląskich
Formowanie klusek śląskich

Płaską powierzchnię (blat, deska) posyp mąką ziemniaczaną. Z powstałej masy ziemniaczanej w dłoniach uformuj kulki (wielkości pulpetów). Małym palcem na środku wyciśnij dziurkę, by nadać kształt kluski śląskiej.

Gotowanie klusek [/caption] Po wyrobieniu całej masy w garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem oleju. Dodaj kluski śląskie, zamieszaj by nie przywarły do dna. Gotuj na wolnym ogniu. Gdy kluski śląskie wypłyną na wierzch znaczy, że są gotowe. Możesz jeszcze poczekać 2-3minuty i serwować podane np. z pieczenią wieprzową duszoną z cebulą.

Ugotowane kluski śląskie

Świeżo ugotowane kluski śląskie
Świeżo ugotowane kluski śląskie

Jak przygotować kluski śląskie

Przedstawiam poniżej przepis kulinarny Video, w którym przedstawiam krok po kroku przygotowanie klusek. Zachęcam do obejrzenia i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami na temat przygotowania tej polskiej tradycyjnej potrawy ze śląska 🙂

YouTube player

Przepis na kluski śląskie na kanale kulinarnym KrychuGotuje: Jak przygotować kluski śląskie. Zachęcam do dodawania i dzielenia się swoimi kluskami śląskim oraz przedstawiania swoich uwag i opinii na temat tego bloga kulinarnego.

Życzę smacznego i do następnego gotowania.

KrychuGotuje.

2 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
niedziela, 13 listopada, 2022
czwartek, 25 listopada, 2021
poniedziałek, 04 stycznia, 2021
niedziela, 27 grudnia, 2020
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese