Kopytka, tradycyjne kluski ziemniaczane
Tradycyjne kopytka idealnie uzupełnią smak wielu dań obiadowych. Kluski ziemniaczane są proste to przygotowania, pasują do wielu dań mięsnych.
Kopytka na półmisku
Jakie możesz kopytka wykorzystać? Pasują jako składnik drugiego dania: do zasmażanej kapusty świeżej lub kiszonej albo z sosem grzybowym, pieczarkowym, pomidorowym itd. Kluski ziemniaczane pasują do:
- duszonych mięs z sosem,
- pieczonej gęsi lub kaczki
Przepis na kopytka przygotowałem przy okazji robienia czerwonej kapusty zasmażanej z kiełbasą, przepis znajdziesz na blogu, link powyżej.
Kopytka – składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jaja,
- sól
Tak! Tylko tyle składników potrzeba do przygotowania tradycyjnych klusek ziemniaczanych.
Przygotowanie zaczynamy od ugotowania ziemniaków (najlepiej w mundurkach, ale wtedy trzeba je przed gotowaniem umyć a później obrać). Ja gotuje już obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
Przygotowanie klusek ziemniaczanych
Ugotowane ziemniaki najlepiej zemleć przez maszynkę. Ja wolę ugnieść je tak jak na puree ziemniaczane po wcześniejszym odcedzeniu wody. Do ziemniaków już wystudzonych dodaje:
- mąkę pszenną
- jajko
- sól
Zagniatam ciasto na jednolitą masę. Ciasto dzielę na 3 części. Na stolnicy wysypuje mąkę i z ciasta ziemniaczanego formuje trzy paluchy (wałeczki). Kroje paluchy na kluski 2 cm. Tyle jeśli chodzi o przygotowanie kopytek.
Teraz czas na gotowanie. Przygotowuje wrzątek osolony z łyżką oleju roślinnego. Wrzucam kluski, delikatnie mieszamy, by nie przykleiły się do dna. Przykrywam i gotuje do momentu jak wypłyną na wierzch. Wtedy łyżką cedzakową wyciągam je i gotowe. Kluski ziemniaczane wykładam na półmisek. Dodaje przygotowaną zasmażaną kapustę z kiełbasą. To moja propozycja podania tego dania obiadowego.
Kopytka z czym podawać?
Możesz także przygotować kluski ziemniaczane i polać je masłem to najprostszy sposób (lub zwyczajnie wymieszać z olejem roślinny), ewentualnie polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.
Kolejnym wariant podania samych klusek to smalec ze skwarkami i cebulką. Ewentualnie pokrojonym i podsmażonym boczkiem i kiełbasą.
Sposoby podania zależą od tego do jakiego dania głównego chcesz je zaserwować.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Szukasz przepisów na polskie dania:
Kapusta czerwona zasmażana ↗
Danie obiadowe z czerwonej kapusty idealne do kopytek.
Kluski śląskie ↗
Kolejne kluski ziemniaczane, tym raze prosto ze śląska.
Zrazy wołowe ↗
Kopytka, zrazy wołowe i sos grzybowy, czy można sobie wyobrazić lepszy obiad?
Servings
6 minutes
Preparing Time
15 minutes
Cooking Time
10 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
1 kg of potatoes,
300 g of wheat flour,
2 eggs,
salt
DIRECTION
- Preparation of dumplings, potato dumplings
Boiled potatoes are best to grind through a food processor. I prefer to knead them as for mashed potatoes after draining the water. To the already cooled potatoes, add: wheat flour, egg, salt. I knead the dough into a homogeneous mass. I divide the dough into 3 parts. She pours flour on the pastry board and forms three sticks (rolls) from the potato dough. Cuts fingers into 2 cm dumplings. So much for the preparation of dumplings.
- Cooking dumplings, potato dumplings
it’s time to cook. She prepares salted boiling water with a tablespoon of vegetable oil. Add the dumplings and mix gently so they don’t stick to the bottom. Cover and cook until they float to the top. Then I take them out with a slotted spoon and it’s ready. Lay the potato dumplings on a platter.
NOTES
Dinner dish: Adds prepared fried cabbage with sausage and salad mix. This is my suggestion to serve this dinner dish.
2 comments
Reply
Ciekawa propozycja