Zupa ogórkowa na żeberkach
Zupa ogórkowa, babcina, pyszna, na żeberkach. Ogórki kiszone smażone na maśle dodaj delikatnego smaku zupie. Przepis na zupę jest idealny.
Zupa ogórkowa jest moją ulubioną zupą z czasów dzieciństwa. Uwielbiam jej kwaśny smak. Oczywiście wywar do zupy na żeberkach i same żeberka sprawiają, że taka wersja zupy ogórkowej ląduje w TOP10 moich ulubionych zup.
Zupa ogórkowa – składniki
Składniki do przygotowania tej zupy podzieliłem na dwie części. Pierwsza dotyczy wywaru, który możesz wykorzystać do przygotowania wielu innych zup (krupniku, pomidorowej, kalafiorowej itp.).
![Składniki na zupę ogórkową](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2023/01/skladniki_zupa_ogorkowa-819x1024.jpg)
Składniki na wywar do zupy ogórkowej
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 2 marchwie,
- 1 pietruszka,
- 3 ziemniaki,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- 2 litry wody
![Starte ogórki kiszone](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2023/01/starte_kiszone_ogorki-1024x682.jpg)
Przygotowanie wywaru do zupy polega na ugotowaniu na wolnym ogniu przedstawionych wyżej składników z dodatkiem 1 łyżki soli. Czasem trzeba same żeberka pogotować trochę dłużej. Ważne by wylądowały na talerzu takie mięciutkie, rozpływające się w ustach. Oczywiście obgotowane żeberka można przygotować jako samodzielne danie, np. w sosie chrzanowym, ale dziś mamy zupę ogórkową na żeberkach z żeberkami :).
Składniki do zupy ogórkowej:
- 1 kg ogórków kiszonych
- 100g masła
- 3 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu czarnego
![Smażone ogórki kiszone na maśle z czosnkiem](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2023/01/smazone_kiszone_ogorki-1024x682.jpg)
Polecam również obejrzeć film na kanale YouTube: Jak przygotować Bogracz?
![Zupa gulaszowa ze śmietaną](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/01/dwie_zupy_gulaszowe_w_garnku-778x1024.jpg)
Przepyszna aromatyczna zupa gulaszowa. Właściwie to tradycyjny węgierski Bogracz
Zupa ogórkowa – przygotowanie
W czasie gdy wywar na żeberkach się gotuje ścieram na grubych otworach kiszone ogórki. Odciskam je do miski w której również zostawiam wodę z kiszenia ogórków. Wodę wykorzystuje do zupy. Lubię mocno kwaśny smak zupy. Jednak zawsze możesz dodać mniej wody wtedy zupa będzie delikatniejsza. Wracając do startych kiszonych ogórków.
![Wywar z kiszonymi ogórkami](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2023/01/zupa_ogorkowa-1024x682.jpg)
Ogórki kiszone smażę na maśle z dodatkiem czosnku oraz świeżo zmielonego pieprzu. Przez 5 minut. Wtedy są smaczniejsze, tak mi się wydaje. Czasem do zupy dodaje jeszcze koperek. Do przesmażonych ogórków dodaje wywar ok. 2litrów oraz wcześniej wyjęte i pokrojone w kostkę warzywa i ziemniaki.
Wszystko zagotowuje. Zmniejszam moc kuchenki i na koniec do zupy ogórkowej dodaje mąką wymieszaną w zimnej wodzie (ok. 50g mąki na 200ml zimnej wody). Mąką lekko zagęszcza zupę ogórkową. Tak jak śmietana, którą dodaje już prosto na talerz. Słodki smak śmietany z kwaśną zupą jest po prostu nie do podrobienia.
![Zupa ogórkowa na talerzu](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2023/01/zupa_ogorkowa_na_talerzu-1024x682.jpg)
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KrychuGotuje.
Zupa ogórkowa na żeberkach z żeberkami 🙂
![Zupa ogórkowa na żeberkach](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2023/01/zupa_ogorkowa_z_zeberkami-1024x1024.jpg)
Polecam inne zupy na blogu KrychuGotuje:
Zupa gulaszowa ↗
Tradycyjna węgierska zupa gulaszowa z mięsem i papryką. Czasochłonna, ale przepyszna.
Zupa jarzynowa ↗
Tradycyjna polska kuchnia, czyli zupa jarzynowa, przecierana.
Zupa z ciecierzycy↗
Aromatyczna i treściwa zupa na jesienno-zimowe obiady z ciecierzycą.
0 comments