Serca i żołądki drobiowe z patelni
Serwus! Przepis na serca i żołądki drobiowe z patelni jest kapitalny. Prosty i szybki do przygotowania sposób na danie obiadowe z kaszą jęczmienną.
To kolejny odcinek z serii Jak przygotować podroby na obiad. Dziś pokażę Ci jak przygotować w prosty sposób serca i żołądki drobiowe na patelni. Idealnie sprawdzą się do kaszy, ziemniaków czy ryżu.
Serca i żołądki drobiowe z patelni
Ten przepis na danie obiadowe jest swego rodzaju bazą wyjściową. Można go w bardzo sposób dowolnie ulepszać dodając kolejne składniki, ale o tym w kolejnych odcinkach. Teraz czas na przygotowanie serc i żołądków drobiowych
Przygotowanie serc i żołądków drobiowych
Do przygotowania tego dania wykorzystałem:
- 200g żołądków,
- 200g serc,
- 150g marchwi,
- 2 cebule czerwone,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżkę majeranku,
- 20ml oliwy z oliwek,
- oraz kaszę jaglaną.
Przygotowanie dania obiadowego
Żołądki i serca trzeba gotować przez 2 godziny by były miękkie. Powstaje z nich bardzo ciekawa baza do wielu zup. Podroby drobiowe z tego przepisu wykorzystałem do przygotowania pysznej zupy: krupnik. Oczywiście możesz obgotować je z dodatkiem włoszczyzny i w całości wykorzystać do tego dania. Wtedy bardziej skłaniałbym się do zrobienia swego rodzaju gulaszu z podrobów.
Jak masz już ugotowane podroby drobiowe i marchew to czas przygotować pozostałe składniki:
Dwie cebule posiekaj w plastry, na rozgrzaną patelnie dodaj ok. 20ml oliwy z oliwek lub innego tłuszczu (masło, olej roślinny). Dodaj cebulę i przesmaż ją przez ok. 2 minuty. W tym czasie przygotuj czosnek: pokroić go w plastry. Dodaj do cebuli i chwilę przesmaż. Dodaj podroby drobiowe. Wymieszaj.
Dodaj 2 łyżki majeranku oraz 1 łyżeczkę chrzanu. Wymieszaj. Możesz jeszcze doprawić do smaku pieprzem i solą, ale właściwie to danie obiadowe z serc i żołądków jest gotowe!
Ja dodałem je do kaszy jęczmiennej, którą gotowałem wcześniej do krupniku.
Wyszło bardzo smacznie!
Oczywiście ten przepis jak wspominałem zainspirował mnie do kolejnych nowych dań. Już wkrótce więcej. Jak wiadomo podroby należy spożywać od czasu do czasu, ale na pewno powinny pojawić się w diecie. Dlatego już niebawem kolejne przepisy na różnego rodzaju wariacje sercowo-żołądkowe ;).
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Pozdrawiam.
KrychuGotuje.
1 comments