Zrazy wołowe
Sos grzybowy i zrazy wołowe, ziemniaczki i kiszone ogórki, czy można wyobrazić sobie lepszy obiad?
Danie obiadowe kuchni polskiej zrazy wołowe w sosie grzybowym z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.
Zrazy wołowe z grzybami
Tradycyjne danie kuchni polskiej, czyli jak przygotować danie z wołowiny i suszonych grzybów. Przepis rozpocznę od przedstawienia składników.
Składniki na zrazy wołowe
- 500 g wołowiny
- 200 g kiszonych ogórków
- 100 g suszonych grzybów
- 100 g cebuli
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
- pieprz i sól
To podstawowe składniki na zrazy. Do tego przepisu potrzebować będziesz jeszcze mąkę oraz bulion.
Składniki na bulion do zrazów wołowych
- 1 litr wody
- 200 g wołowiny z kością
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól
Bulion został mi przy okazji przygotowywania zupy gulaszowej. Jeśli chcesz obejrzeć krok po kroku jak go przygotować możesz klikną link. W tak przygotowanym bulionie będę dusić moje zrazy, które wcześniej podsmażę.
Przygotowanie: Zrazy wołowe
Mięso na zrazy wołowe najlepiej gdy jest miękkie. Ponieważ po pokrojeniu w 100-120 g kawałki należy je rozbić, tak cienko jak to możliwe. Rozbicie zrazów jest kluczowe. Łatwo je zwinąć i można do środka włożyć ogórka kiszonego oraz cebulkę.
Po rozbiciu mięsa wołowego należy je posmarować cienką warstwą musztardy sarepskiej i tak też robię. W kolejnym kroku dość intensywnie obsypuje zraza pieprzem mielonym. Czas na ogórka kiszonego i cebulę. Układam je z jednej strony i od niej właśnie zaczynam zwijanie zrazów. Do spięcia używam metalowych szpikulców (ewentualnie wykałaczek). Ważne by dokładnie zamknąć zraza by nic z niego “nie uciekło”.
Przygotowanie do smażenia
Przed smażeniem, przygotowane zrazy obtaczam w mące. Dzięki temu po pierwsze mięso się nie przypali a sama mąka dodatkowo zagęści sos. Ponieważ po smażeniu mięsa od razu przesmażam na tej samej patelni cebulę i grzyby, które doskonale “zbiorą” wszystko z patelni.
Czas na smażenie. Wykorzystuje olej rośliny, który rozgrzewam, tak by nie palił mięsa. Obsmażam wołowinę z każdej strony na lekko brązowy kolor. Co widać na zdjęciach.
Zrazy wołowe – duszenie
Podsmażone mięso przekładam do gorącego bulionu. Ważne by było przykryte, więc lepiej mieć więcej bulionu (ewentualnie można dodać wody). Na patelni na której smażyłem zraziki obsmażam cebulę z grzybami. Wykorzystuje suszone grzyby (prawdziwki, kozaki, podgrzybki). Przed dodaniem ich do cebuli namaczam je. Najlepiej zalać zimną wodą suszone grzyb dzień wcześniej.
Najlepiej zalać zimną wodą suszone grzyb dzień wcześniej.
Smażenie cebuli i grzybów
Pokrojoną cebulę wrzucam natychmiast po zdjęciu zrazów. Obsmażam przez chwilę, dodaje grzyby odsączone, ale mokre. Dlatego tutaj trzeba uważać bo może pryskać. Szybko mieszam, dzięki czemu woda zbierze przysmażoną mąkę z patelni. Grzyby z cebulą smażę ok. 5 minut. Doprawiam 1 łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Tak przygotowane dodaje do zrazów, które duszą się w bulionie.
Teraz jest czas… zrazy wołowe duszę ok. 2 godzin. Od czasu do czasu mieszam, by się nie przypaliły.
Po tym czasie zrazy są gotowe. Często na sam koniec dodaje śmietanę, ale jeśli dobrze u celujesz z ilością bulionu to mąka ze smażenia i grzyby zagęszczą sos, będzie idealny.
Tak przygotowane danie podaje z ziemniakami i z ogórkami kiszonymi
Tak przygotowane danie podaje z ziemniakami i z ogórkami kiszonymi
Oczywiście jakość ogórków kiszonych w tym daniu jest bardzo ważna.
Zraz na raz z cebulką i grzybkami
Tradycyjne danie obiadowe: zrazy wołowe
…. z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Po prostu pycha.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KG
Polecam również tradycyjne dania kuchni polskiej
Jeśli lubisz tradycyjne smaki to przepisy przedstawione poniżej będą dla Ciebie. Sprawdź je!
Gulasz wołowy ↗
Tradycyjny gulasz wołowy z warzywami.
Żurek polski ↗
Żurek polski z białą kiełbasą i boczkiem
Flaki wołowe ↗
Pyszne, aromatyczne, syte flaki.
Servings
5 minutes
Preparing Time
30 minutes
Cooking Time
120 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
500 g of beef,
200 g of pickled cucumbers,
100 g of dried mushrooms,
100 g of onions,
5 tablespoons of sarepska mustard,
pepper and salt,
flour and oil
DIRECTION
NOTES
Traditional dish of Polish cuisine: beef rolls
Sprawdź również film: jak przygotować zrazy.
1 comments