Flaki
Uwielbiam flaki cielęce, wołowe, czy te z boczniaka. Dziś flaki cielęce na bulionie z wołowo-kaczym :).
Flaki cielęce – składniki
- 1 kg flaków cielęcych,
- 3 kacze skrzydełka,
- 200 g szponder wołowy,
- 2 marchwie,
- 1 pietruszka,
- 1/2 seler
- 1/3 pora,
- 1 cebula, 4 ząbki czosnku,
- 50 g mąki,
- 50 ml oleju,
- Przyprawy:
- gałka muszkatołowa
- pieprz mielony
- sól
- mielony imbir
- papryka słodka
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- liście laurowe
Opalana cebula zawsze poprawia kolor i smak gotowanego bulionu
Flaki – przygotowanie bulionu
Bulion musi być aromatyczny by skutecznie wydobył smak flaków. Na 1 kg flaków wykorzystamy 2 litry wody. W niej ugotujemy skrzydła kaczę i szponder wołowy z dodatkiem marchwi, selera, pietruszki, pora oraz przypraw (liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie) oraz opalonej cebuli oraz ząbków czosnku.
Bulion gotuje przez 2-3 godziny tak by mięso było miękkie. Lecz warzywa wyciągam zdecydowanie wcześniej by się nie rozgotowały.
Po ugotowaniu bulionu mięso wyciągam i oddzielam od kości. Wykorzystam je do flaków.
Przygotowanie flaków cielęcych
Flaczki cielęce zawsze przegotowuje 2-3krotnie. Kupuje surowe, pocięte. Po obgotowaniu dopiero dodaje do nich przyprawy sypkie: mielony imbir, gałkę muszkatołową po 1 łyżeczce, 1 łyżkę papryki słodkiej i soli. Dokładnie mieszam. Dodaje 1/2 przygotowanego bulionu i gotuje do miękkości (1-2godziny). Gdy flaki są miękkie dodaje pokrojone w kostkę warzywa oraz mięso z bulionu. Doprawiam do smaku pieprzem, imbirem, solą. To nie koniec. Mam jeszcze 1/2 bulionu.
Przygotowanie zasmażki do flaków
Czas na zasmażkę. Tradycyjnie przygotowuje zasmażkę z oleju i mąki, ale dodaje jeszcze pod koniec koncentrat pomidorowy. Dlatego nie piszę, że to biała czy szara zasmażka, bo jest czerwona. Zasmażkę na patelni rozcieńczam pozostałą połową bulionu. Tak przygotowana trafia do flaków. Dzięki niej flaczki są gęste i zdecydowanie lepiej smakują.
Flaki
Flaczki na sam koniec doprawiam jeszcze mielonym imbirem i pieprzem, ale to już każdy musi ocenić według siebie. Przyjmuje takie proporcje jak powyżej. Zawsze na talerzu, czy podczas odgrzewania flaki można doprawić solą i pieprzem. Często zamykam flaki na gorąco do słoika. Podobnie robię z zupą węgierską. Tam się dobrze smaki przenikają i z każdym dniem są jeszcze smaczniejsze.
Tak więc życzę smacznego i do następnego gotowania.
Servings
10 minutes
Preparing Time
30 minutes
Cooking Time
180 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
1 kg of veal tripe,
3 duck wings,
200 g beef claw,
2 carrots,
1 parsley,
1/2 celery
1/3 of the leek,
1 onion, 4 cloves of garlic,
50 g of flour, 50 ml of oil,
Condiments: nutmeg, ground pepper, salt, ground ginger, sweet pepper, allspice, peppercorn, bay leaves
DIRECTION
NOTES
Zobacz film: cielęce flaczki na rosole
Lubisz zupę, sprawdź co jeszcze dla Ciebie przygotowałem.
Zupa z soczewicy ↗
Aromatyczna, zdrowa zupa z soczewicy
Zupa gulaszowa↗
Lekko pikantna, bardzo mięsna.
Zupa jarzynowa ↗
Delikatna i kremowa, zdrowa.
Servings
minutes
Preparing Time
minutes
Cooking Time
minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
4 chicken wings
3 carrots
2 parsley
1 celery
1 leek
1 onion
curry plant or leaf lovage
DIRECTION
NOTES
The pot of water still gets peeled vegetables. The broth cooks on a very, very slow fire.
That is why I often pour boiling water over everything just to bring the water to a boil and then boil for 2 hours and actually keep it in warm water (75-80 degrees Celsius).
0 comments