Fasola z kiełbasą, mięsem i pomidorami
Kolejny na blogu przepis na wykorzystanie fasoli. Tym razem będzie to fasola z kiełbasą i pomidorami. Bardzo prosty, ale równie smaczny przepis. Zapraszam.
Fasola z kiełbasą, mięsem i pomidorami

Składniki
Do przygotowania tego dania potrzebować będziesz:
- 250g fasoli Jasiek
- 4szt kiełbasy
- 400g mięsa wieprzowego,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 cebulę,
- pieprz, sól, cukier
- olej do smażenia

Przygotowanie
Fasolę namaczam kilkanaście godzin wcześniej. Zalewam ją 250ml wody. W tym przepisie użyłem 250g fasoli suchej. Tak namoczoną fasolę gotuje w tej samej wodzie. Mięso, w tym przepisie wykorzystałem żeberka, które akurat mogłem fajnie podzielić. Te z kością wykorzystałem do przygotowania barszczu burakowego a samo mięso zostało do fasoli. Gotowałem je w małej ilości wody.

Mięso i fasolę gotowałem przez godzinę czasu. W tym czasie przygotowałem cebulę. Pokroiłem ją w drobną kostkę i podsmażyłem na oleju na rumiany kolor. Po czym dodałem mąkę i wszystko razem smażyłem przez 1 minutę.

Gdy mąką złapała kolor, dodałem 4 chochle wody z gotowania mięsa w celu rozprowadzenia mąki. Dodałem jeszcze 4 łyżki koncentratu i wymieszałem na patelni. Tak przygotowaną zasmażkę dodałem do ugotowanej fasoli.

Wszystko dokładnie wymieszałem i doprawiłem: cukrem, solą i papryką słodką. Na sam koniec dodałem pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz ugotowane mięso wieprzowe. Wszystko wymieszałem i gotowałem na wolnym ogniu przez 15 minut.

Dodałem także pozostałą wodę z gotowania mięsa, żeby rozrzedzić fasolę z kiełbasą, mięsem i pomidorami. Z podanych proporcji wyszła idealnie gęsta, co w połączeniu ze smakiem dało kapitalny obiad.

Tak przygotowana fasola jest pełnowartościowym obiadem i nie trzeba jej serwować z niczym. Choć czasem lubię do tego typu dań podać bułkę. Życzę smacznego i do miłego gotowania.
0 comments