Golonka w kapuście
Golonka w kapuście to jedno z moich ulubionych dań. Po pierwsze przygotowaną golonkę można zapiec w piekarniku, po drugie można ją rozdrobnić z kapustą, a po trzecie można kapustę podać jako dodatek do obiadu.
Możliwości wykorzystania tego dania jest mnóstwo, a w zasadzie modyfikacji podania. Przepis kulinarny, który widzicie powstał z młodej kiszonej kapusty oraz nowalijek co z pewnością dodało delikatności i smaku, ale po kolei.
Golonka w kapuście – składniki:
- 1 kg młodej kiszonej kapusty
- 1 kg młodej surowej kapusty
- 1,5 kg golonki
- 1/2 młody seler z naciom
- 1 marchew
- 3 pomidory
- Przyprawy: 3 x ziele angielskie, 3 x liść laurowy, 15 x ziarna pieprzu, sól
- 2 cebule
- 7 ząbków czosnku
- 10 pieczarek
Przygotowanie golonki
Przygotowanie golonki w kapuście jest bardzo proste.
Wystarczy trzymać się składników podanych powyżej. Kapustę kiszoną siekam, podobnie z białą kapustą, którą kroje na spore kawałki. Potrzebny będzie duży gar, ponieważ do przepisu wykorzystałem golonkę, która ważyła ok. 1,5kg. I tak na spód garnka układam kiszoną kapustę, tak połowę. Następnie dodaje pokrojone pomidory, pieczarki, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu, ząbki czosnku. Na kapustę kładę golonkę. W miejscach wolnych układam seler naciowy razem z zieleniną, która w przypadku młodego selera nadaje się do gotowania, podobnie czynię z marchewką. Po bokach układam świeża kapustę oraz pozostałą część kiszonej, tak by przykryć całą golonkę.
Czas gotowania to ok. 3-4 godzin, wszystko zależy od mięsa. Bardzo ważne jest podlanie całości wodą i gotowanie (duszenie) na bardzo wolnym ogniu by kapusta na spodzie się nie przypaliła. Jeśli dobrze ustawimy palniki nawet nie trzeba mieszać. Jednakże proponuje sprawdzić od czasu do czasu czy tak się nie dzieje.
Gdyby woda odparowało to braki należy uzupełniać. Prawda, że prosto. Przygotowałem również film kulinarny: jak przygotować golonkę w kapuście, w którym zobrazowałem ułożenie składników w garze. Życzę smacznego i do następnego gotowania.
5 comments
Reply
Golonkę to ja uwielbiam pieczoną 💪 nigdy w kapuście nie próbowałem, ale na pewno spróbuję 😁. Pewnie golonka nie wyjdzie taka jak na filmie bo ciężko dostać młodą kiszoną kapustę? Chyba, że podzielisz się swoimi doświadczeniami… Dzięki za pomysł 😀😀😀
Też uwielbiam pieczoną golonkę, ale ostatnio słyszałem o gotowanej i powiem, że też przypadła mi do gustu 🙂
Fajne przepisy na blogu twym, golonka wymiata. Pozdrawiam wariata. 😀
Dziękuję, golonka zawsze dobra a z kapustą idealna. Pozdrawiam