Uwielbiam wołowinę w każdej postaci, a ozór wołowy w sosie szarym jest odpowiedzią na moje potrzeby. Pyszny, delikatny smak mięsa w połączeniu z słodko-kwaśnym sosem szarym. Pycha.

Ozór wołowy w sosie szarym

Od czasu do czasu w moim menu przychodzi czas na tradycyjne polskie danie. Jednym z takich dań jest ozór wołowy w sosie szarym. Trochę czasu się go przygotowuje, ale warto. No i na wywarze z gotowania ozora można przygotować pyszną zupę (np. Krupnik).

Składniki: ozór wołowy, włoszczyzna, migdały, rodzynki, cytryna, przyprawy, masło, mąka
Składniki do przygotowania ozora wołowego

Składniki

Do przygotowania tego dania potrzebować będziesz:

  • ozór wołowy (mój ważył ponad 1kg),
  • włoszczyzna,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny (ziarna)
  • liść laurowy,
  • 1 łyżkę migdałów,
  • 1 łyżkę rodzynek,
  • 1 łyżkę cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 50g masła,
  • sól i pieprz do smaku.
Ozór wołowy gotowany 2,5 godziny
Ozór wołowy gotowany 2,5 godziny

Przygotowanie

Przygotowanie zaczynamy od ugotowania ozora wołowego. Łącznie gotuje się go przez 4 godziny. Najpierw zalewam go wrzątkiem, a potem gotuje przez 2,5 godziny. Wtedy wyciągam go do miski z zimną wodą. Czekam aż trochę się przestudzi i obieram ze skóry.

Obrany ozór wołowy

Tak przygotowany ozór wołowy z powrotem trafia do wywaru do którego dokładam włoszczyznę oraz ziele angielskie (3szt.), pieprz czarny ziarnisty (4szt.) oraz liść laurowy (1szt.). Dodaje 1 łyżkę soli i gotuje jeszcze przez 1,5 godziny.

Wywar z ozorem wołowym

W tym czasie przygotowuje sos szary do ozora wołowego. Na patelni karmelizuje 1 łyżkę cukru (czekam aż zbrązowieje) i dodaje 5 łyżek wody. Przygotowany karmel zlewam do kubka. Na czystej patelni rozpuszczam masło, gdy się rozpuści dodaje 3 łyżki mąki. Wszystko mieszam i podsmażam na złoty kolor. Wtedy dodaje wcześniej wystudzony wywar z ozora wołowego (1 szklankę). W przypadku gdyby sos był za gęsty rozcieńczam go wywarem.

Sos szary w trakcie przygotowania

Dodaje posiekane migdały i rodzynki, sok z cytryny oraz olej balsamiczny. W tym przepisie zamiast octu można użyć czerwonego wina. Wszystko dokładnie mieszam i podgrzewam. Gotowe.

Ozór wołowy gdy jest miękki wyciągam i kroję w poprzeczne paski i wykładam na półmisku. Zalewam sosem i podaje z ugotowanymi ziemniakami.

Ozór wołowy w sosie szarym na półmisku
Ozór wołowy w sosie szarym na półmisku

Życzę smacznego i do następnego oglądania.

Pozdrawiam.

Krychu Gotuje

Film: ozór wołowy w sosie szarym

YouTube player

Więcej przepisów na mięso:

0 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami ...
Przepisy na koktajle owocowe
Przepisy na koktajle owocowe
W gorące dni war...
Przepisy na porzeczkę
Przepisy na porzeczkę
Sezon na przepis...
Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
poniedziałek, 24 grudnia, 2012
niedziela, 20 lutego, 2022
czwartek, 30 grudnia, 2021
sobota, 05 października, 2024
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese