Tradycyjna polska kuchnia przedstawia: kapusta czerwona zasmażana. Przepis delikatnie zmodyfikowany, ale jakże pyszny. Tradycyjna jasnozłota zasmażka do kapusty czerwonej pasuje idealnie.

Uwielbiam przepisy z naszej rodzimej kuchni polskiej. Kapusta czerwona zasmażana jest wśród nich. Pasuje do wielu dań mięsnych. O jakich daniach mówię:

To tylko kilka dań mięsnych, w których możesz wykorzystać kapustę czerwoną z zasmażką jasnozłotą. Kapusta czerwona zasmażana sama w sobie jest pyszna. Po lekkim udoskonaleniu tradycyjnego przepisu jest wspaniałym pomysłem na danie obiadowe.

Kapusta czerwona zasmażana
Kapusta czerwona zasmażana z kiełbasą i cebulą

Kapusta czerwona zasmażana

Składniki:

  • 1 kg kapusty czerwonej,
  • 100 g masła,
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżka soli,
  • świeży (lub suszony) tymianek.
Składniki: kapusta czerwona, masło, cebula, mąka, ocet jabłkowy, kiełbasa, olej
Składniki: kapusta czerwona, masło, cebula, mąka, ocet jabłkowy, kiełbasa, olej

To podstawa do przygotowania kapusty czerwonej zasmażanej, jako dodatek do obiadu. W tym przepisie dowiesz się jak prosto i szybko uczynić z niej wspaniałe danie, które można zaserwować np. z szagówkami. Przygotowanie jest stosunkowo proste.

Przygotowanie kapusty czerwonej

Kapustę czerwoną obrać z zepsutych lub zwiędłych liści, opłukać, poszatkować. W moim przepisie kapustę kroje, co wydaje się pracochłonne, ale jak dojdziesz do wprawy to nawet fajna czynność. Tak przygotowaną kapustę włóż do garnka.

Zalej niedużą ilością wody (około 1 szklanka na cały garnek), dodaj po 1 łyżce soli i cukru. Tu moja rada, drugą łyżkę cukru możesz jeszcze dodać, więc lepiej zostawić ją na sam koniec by nie wyszła zbyt słodka. Wiadomo kapusta kapuście nie równa.

Krojenie kapusty czerwonej
Krojenie kapusty czerwonej

Przygotowanie zasmażki jasnozłotej do kapusty czerwonej

Gdy kapusta jest w garnku i dusi się pod przykryciem. Czas jaki potrzebuje by zmiękła wynosi ok. 30 minut. W tym czasie w pierwszej kolejności przygotujemy zasmażkę jasnozłotą. Do przygotowania potrzebować będziesz:

  • mąkę pszenną
  • masło
  • szklankę wody
Zasmażka jasnozłota
Zasmażka jasnozłota

Mąkę zrumienić na suchej patelni (2 duże łyżki), stale mieszając. Najlepiej masło rozgrzać w rondlu. W moim przepisie robię tak, że jak mąką jest lekko zarumieniona, odciągam ją na boki patelni, zmniejszam lub całkowicie zdejmuje patelnie z palnika i dodaje masło na środek. Systematycznie, dodając powoli mąkę z boków. Gdy całość się połączy dodaje wspomnianą szklankę wody. Ciągle, energicznie mieszam by pozbyć się grudek. Dodaje do kapusty w momencie gdy ta już gotuje się ok. 25 minut. Dokładnie mieszam. To jest moja wersja zasmażki. Zamiast masła możesz użyć smalec lub olej roślinny.

Zarumienioną mąkę można przygotować na zapas.
Prażąc ją na dużej patelni lub w piekarniku.

W ostatnie 5 minut gotowania kapusty czerwonej zasmażanej czas przygotować kiełbasę i cebulę.

Podsmażanie kiełbasy i cebuli
Podsmażanie kiełbasy i cebuli

Przygotowanie kiełbasy i cebuli

Ważny jest wybór kiełbasy. Powinna być mocno doprawiona: pieprzem i przyprawami. W tym przepisie wykorzystałem swojską czosnkową kiełbasę. Kroję ją w kostkę i w pierwszej kolejności podsmażam na patelni, na której wcześniej przygotowałem zasmażkę jasnozłotą. Gdy kiełbasa lekko się zarumieni dodaje pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przesmażam ją razem z kiełbasą na brązową. Dodaje do kapusty.

Kapusta czerwona zasmażana z kiełbasą i cebulą
Kapusta czerwona zasmażana z kiełbasą i cebulą

Przyprawy: kapusta czerwona zasmażana

Po dodaniu kiełbasy i cebuli dodaje jeszcze 2 łyżki octu. Mieszam i po chwili sprawdzam smak, w tym przepisie dodałem jeszcze jedną łyżkę cukru oraz świeże listki tymianku. Właśnie octem i cukrem możesz regulować smak. Ja wolę gdy jest delikatna, wtedy pasuje praktycznie do każdego mięsa, czy sama. Dlatego w tym miejscu możesz poeksperymentować, np. dodając liście laurowe i ziele angielskie, czy też pieprz czarny. Życzę smacznego.

Do następnego gotowania.

KG.

Polecam również zobaczyć:

Gulasz wołowy ↗

Tradycyjny gulasz wołowy z warzywami.

Żurek polski ↗

Żurek polski z białą kiełbasą i boczkiem

Flaki wołowe ↗

Pyszne, aromatyczne, syte flaki.

Film jak przygotować zasmażaną kapustę czerwoną.

YouTube player
Kapusta czerwona z cebulą i kiełbasą + zasmażka jasnozłota

Recipe By KrychuGotuje
Course: Dinner Cusine:Polish Difficulty:Medium

Servings

10 minutes

Preparing Time

30 minutes

Cooking Time

30 minutes

Calories

kcal

INGREDIENTS

  1. 1 kg of red cabbage,

  2. 100 g butter,

  3. 2 heaped tablespoons of wheat flour,

  4. 2 tablespoons of sugar,

  5. 2 tablespoons of apple cider vinegar,

  6. 1 tablespoon salt,

  7. fresh (or dried) thyme.

DIRECTION

  1. Preparation cabbage red fried

    Peel red cabbage from spoiled or wilted leaves, rinse, shred. In my recipe, cabbage cuts, which seems laborious, but when you get to practice it is even a nice activity. Put the cabbage prepared in this way in a pot.<br>Pour a small amount of water (about 1 cup for the whole pot), add 1 tablespoon of salt and sugar each.

  2. Preparation light golden roux made of flour

    Brown the flour in a dry pan (2 large spoons), stirring constantly. It is best to heat the butter in a saucepan. In my recipe I make it so that as the flour is slightly browned, I pull it to the sides of the pan, reduce or completely remove the pans from the burner and add butter to the middle. Systematically, slowly adding flour from the sides. When the whole is combined, he adds the aforementioned glass of water. Constantly, vigorously stir to get rid of lumps. It adds to the cabbage when it is already boiling for about 25 minutes. I mix thoroughly. This is my version of the roux. Instead of butter, you can use lard or vegetable oil.

NOTES

    You can also add sausage and fried onion to fried cabbage

4 comments

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kebab z piekarnika
Kebab z piekarnika
Przepis na dziś:...
Karkówka w sosie własnym
Karkówka w sosie własnym
Klasyka polskiej...
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona w sosie
Wątróbka smażona...
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Żeberka pieczone ekstra-mięsne
Przepis na żeber...
niedziela, 06 listopada, 2011
niedziela, 14 marca, 2021
niedziela, 27 grudnia, 2020
poniedziałek, 28 listopada, 2022
Łopatka pieczona wieprzowa z jabłkami
Łopatka pieczona ...
Racuszki z jabłkami
Racuszki z jabłkami
Zupa jarzynowa przecierana
Zupa jarzynowa pr...
Jak przygotować kurczaka na obiad
Jak przygotować k...
Przepisy kulinarne z kanału YouTube
KrychuGotuje
Zupa gulaszowa
Owoce morza
Zupa z soczewicą
Spaghetti Bolonese