Kopytka, tradycyjne kluski ziemniaczane
Tradycyjne kopytka idealnie uzupełnią smak wielu dań obiadowych. Kluski ziemniaczane są proste to przygotowania, pasują do wielu dań mięsnych.
Kopytka na półmisku
![Kopytka, kluski ziemniaczane na półmisku](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2022/11/kopytka_ugotowane_3-1024x576.jpg)
Jakie możesz kopytka wykorzystać? Pasują jako składnik drugiego dania: do zasmażanej kapusty świeżej lub kiszonej albo z sosem grzybowym, pieczarkowym, pomidorowym itd. Kluski ziemniaczane pasują do:
- duszonych mięs z sosem,
- pieczonej gęsi lub kaczki
Przepis na kopytka przygotowałem przy okazji robienia czerwonej kapusty zasmażanej z kiełbasą, przepis znajdziesz na blogu, link powyżej.
![Składniki na ciasto ziemniaczane: ziemniaki, mąka, jajko](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2022/11/kopytka_przygotowanie1-1024x1024.jpg)
Kopytka – składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jaja,
- sól
Tak! Tylko tyle składników potrzeba do przygotowania tradycyjnych klusek ziemniaczanych.
Przygotowanie zaczynamy od ugotowania ziemniaków (najlepiej w mundurkach, ale wtedy trzeba je przed gotowaniem umyć a później obrać). Ja gotuje już obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie.
![Kopytka, kluski ziemniaczane na desce](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2022/11/kopytka_przygotowanie-1024x1024.jpg)
Przygotowanie klusek ziemniaczanych
Ugotowane ziemniaki najlepiej zemleć przez maszynkę. Ja wolę ugnieść je tak jak na puree ziemniaczane po wcześniejszym odcedzeniu wody. Do ziemniaków już wystudzonych dodaje:
- mąkę pszenną
- jajko
- sól
Zagniatam ciasto na jednolitą masę. Ciasto dzielę na 3 części. Na stolnicy wysypuje mąkę i z ciasta ziemniaczanego formuje trzy paluchy (wałeczki). Kroje paluchy na kluski 2 cm. Tyle jeśli chodzi o przygotowanie kopytek.
![Ciasto ziemniaczane](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2022/11/kluski_ziemniaczane_ciasto-1024x1024.jpg)
Teraz czas na gotowanie. Przygotowuje wrzątek osolony z łyżką oleju roślinnego. Wrzucam kluski, delikatnie mieszamy, by nie przykleiły się do dna. Przykrywam i gotuje do momentu jak wypłyną na wierzch. Wtedy łyżką cedzakową wyciągam je i gotowe. Kluski ziemniaczane wykładam na półmisek. Dodaje przygotowaną zasmażaną kapustę z kiełbasą. To moja propozycja podania tego dania obiadowego.
![Kopytka na półmisku z zasmażaną kapustą czerwoną i sałatą](http://blog.krychu-gotuje.pl/wp-content/uploads/2022/11/kopytka_kapusta_zasmazana_mix_salat-1024x819.jpg)
Kopytka z czym podawać?
Możesz także przygotować kluski ziemniaczane i polać je masłem to najprostszy sposób (lub zwyczajnie wymieszać z olejem roślinny), ewentualnie polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.
Kolejnym wariant podania samych klusek to smalec ze skwarkami i cebulką. Ewentualnie pokrojonym i podsmażonym boczkiem i kiełbasą.
Sposoby podania zależą od tego do jakiego dania głównego chcesz je zaserwować.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
Szukasz przepisów na polskie dania:
Kapusta czerwona zasmażana ↗
Danie obiadowe z czerwonej kapusty idealne do kopytek.
Kluski śląskie ↗
Kolejne kluski ziemniaczane, tym raze prosto ze śląska.
Zrazy wołowe ↗
Kopytka, zrazy wołowe i sos grzybowy, czy można sobie wyobrazić lepszy obiad?
Servings
6 minutes
Preparing Time
15 minutes
Cooking Time
10 minutes
Calories
kcal
INGREDIENTS
1 kg of potatoes,
300 g of wheat flour,
2 eggs,
salt
DIRECTION
- Preparation of dumplings, potato dumplings
Boiled potatoes are best to grind through a food processor. I prefer to knead them as for mashed potatoes after draining the water. To the already cooled potatoes, add: wheat flour, egg, salt. I knead the dough into a homogeneous mass. I divide the dough into 3 parts. She pours flour on the pastry board and forms three sticks (rolls) from the potato dough. Cuts fingers into 2 cm dumplings. So much for the preparation of dumplings.
- Cooking dumplings, potato dumplings
it’s time to cook. She prepares salted boiling water with a tablespoon of vegetable oil. Add the dumplings and mix gently so they don’t stick to the bottom. Cover and cook until they float to the top. Then I take them out with a slotted spoon and it’s ready. Lay the potato dumplings on a platter.
NOTES
Dinner dish: Adds prepared fried cabbage with sausage and salad mix. This is my suggestion to serve this dinner dish.
2 comments
Reply
Ciekawa propozycja