Zupa warzywna na żeberkach
Jedna z moich ulubionych zup – zupa warzywna. Wspaniała kompozycja warzyw (kalafior, brokuł, marchew, seler, pietruszka) z delikatnym smakiem żeberek sprawiły, że dziś dzielę się z Tobą tym przepisem.
Zupa warzywna na obiad podana z chlebem w pełni zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów :).
Składniki – zupa warzywna
- 0,5kg żeberek wieprzowych
- kalafior
- brokuł
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- por
- przyprawy: pieprz i sól, majeranek, papryka słodka
Do zupy można dodać jeszcze:
- ząbek czosnku
- cebula
- seler naciowy
Przygotowanie zupy warzywnej
Rozpoczynamy od garnka z osoloną jedną łyżką soli wodą, który wstawiamy na palnik. W pierwszej kolejności kładziemy żeberka. Ja w prezentowanym przepisie podzieliłem żeberka na dwie części: z kością i bez (akurat takie żeberka udało mi się dostać). Żeberko bez kości wrzuciłem do garnka, a drugą część żeberek pokroiłem w drobną kostka…dlaczego tak o tym za chwilę.
Następnie dodałem oskrobaną i umytą: marchew, seler, pietruszkę, por oraz przyprawy: liść laurowy, 10ziaren pieprzu (początek podobny jak przygotowanie rosołu. Przykryłem garnek i zabrałem się za drugą cześć żeberek.
Podsmażanie żeberek z cebulą
Żeberka, które były bez kości oraz cebulę pokroiłem w drobną kostkę (jak na zdjęciu), przyprawiłem pieprzem i solą. Na małej patelni “dobrze” rozgrzałem łyżkę oliwy z oliwek i dodałem żeberka. Posypałem je czerwoną papryką słodką oraz obficie obsypałem majerankiem. Po 5minutach dodałem drobno pokrojoną cebulę. Przez kolejnych 5min wszystko smażyłem na dużym ogniu. Następnie tak przygotowane mięso z cebulą trafiło do garnka gdzie już gotował się na wolnym ogniu bulion wieprzowy.
Obsmażone a następnie uduszone w warzywach żeberka wyśmienicie wtapiają się w smak kalafiora i brokułu. Dlatego postaraj się by część twoich żeberek również była bez kości. Potrawa stanie się wartościowsza i smaczniejsza.
Brokuł i kalafior do zupy
Po około 20minutach od postawienia garnka na palniku dodałem w całości kalafior oraz brokuł. Na szczęście obyło się bez cięcia ;).\r\n\r\n
Warzywa i żeberka na bardzo mały ogniu dusiłem jeszcze pod przykryciem przez około godzinę. W połowie warto sprawdzić smak naszej zupy warzywnej czy nie brakuje soli lub pikantności.
Zupę warzywną na żeberkach podałem z chlebem. Ponownie nie mogłem się najeść 🙂 jeden talerzyk to za mało!! Mógłbym jeść bez końca. Życzę smacznego!!
Zupa warzywna na żeberkach
Poniżej krótki film podsumowujący przepis na dobrą zupkę.
Życzę smacznego i do następnego gotowania.
KrychuGotuje.
Jak lubisz zdrowe zupy to zapraszam Cię do zobaczenia przepisu na: zupę jarzynową przecieraną, która przypomina smak dzieciństwa. W zasadzie dziś mówi się na takie zupy – krem 😉
1 comments